top of page

SÁM POŽÁDAL O POMOC, KDYŽ MU BYLO 10 LET


Projekt Nadačního fondu Granter přispívá na mzdy tet a strýců – pečujícího personálu ve Fondu ohrožených dětí. V podstatě nahrazují ohroženým a týraným dětem rodiče.

Foto je ilustrační.


Toto je příběh jednoho z dětí, kterému pomohl Fond ohrožených dětí (FOD). Granter přispívá na mzdy tet a strýců – odborníků, kteří každý den starají o týrané děti. 


Přijal ho do péče, když mu bylo 10 let. Sám chlapec požádal ve škole o pomoc poté, co ho jeho pěstounka zbila. Obával se vrátit ze školy domů.


Do Klokánku (FOD) ho přivedla pracovnice školy. Byl drobný a ustrašený. Rychle se však aklimatizoval a navázal hezký vztah ke tzv. tetě i dětem.


Bili ho a zamykali


Postupně začal povídat, jak se mu žilo u jeho rodiny. Pěstounka byla družkou jeho biologického otce, vlastní matka byla zbavena svéprávnosti. Otec s družkou žili několik let na ubytovně ve dvou pokojích.


Chlapce často zamykali v jednom z pokojů, kde chodil na kbelík a pil vodu z vodovodu. Peněz na jídlo bylo málo, protože rodiče často chodili do heren. A tak se stávalo, že chlapec měl často hlad a občas musel hledat jídlo v popelnicích.


Pokud chlapec zlobil, zůstával sám zamčený na pokoji i celé hodiny. Oba rodiče ho opakovaně bili za špatné známky a „neposlušnost“.


Péče, kterou nedostal od rodičů


V Klokánku se chlapec choval naprosto vzorně. Pomáhal tetě při péči o mladší děti, dobře se učil, rád si povídal a hrál. Nakonec našel novou rodinu, která chlapci dokázala vynahradit péči a lásku, kterou nedostal od rodičů.


Tety a strýcové v podstatě nahrazují ohroženým a týraným dětem rodiče. Mají na starosti vše: od zajištění stravy a vzdělání po emocionální podporu a bezpečné prostředí. Děti by se bez nich neobešly.


Granter financuje tu část jejich mezd, kterou nedostávají od státu. Můžou tak zůstat v této profesi a dál se věnovat nesmírně důležité a náročné práci.


Darujte na pomoc týraným dětem. Přispějte na náš transparentní účet nebo v dárcovské aplikaci VAKOVAKO.


QR platba na transparentní účet projektu Nadačního fondu 2091 Granter.





コメント


bottom of page